Speydag met Rolf Renell & Rene Königs (Aachen Duitsland)…

Eindelijk was het vanochtend dan zover. De allang ingeplande dag om weer eens met de dubbelhandige hengel aan de slag te gaan begon… Wel een beetje vroeg voor de zaterdag (om 6 uur ging de wekker), maar het is dan ook een dikke 2 uur rijden naar de plek van bestemming… Om 7 uur in de auto en hup … karren maar…. Op naar de ‘Teichanlage Elsa in Aachen”…

Teichanlage Elsa Aachen

De reis verliep goed en ik was er sneller dan ik had verwacht.. Toch wel een voordeel t.o.v. de doordeweekse dagen… Op zaterdag ligt iedereen kennelijk nog op bed … Om half 10 op de plek van bestemming dus eerst maar eens kijken… Rolf en Rene zijn er al dus snel de spullen uitgepakt en eerst maar eens een bakkie koffie… Beetje bij beetje druppelen de mensen binnen en de eerste worpen met de lange joekels worden al gemaakt… Lange joekels, want 14 of 15 voet is toch net even iets anders dan een 8 of 9 voets hengel in aftma 4 of 5… Na 2 jaar best wel weer wennen..

De eerste voorzichtige worpen worden gemaakt door Jurgen (Dryfly)

En strekken dat ding... lang hè?

Als de mensen allemaal binnen zijn, wordt de dag geopend door Rolf en begint Rene een inleidend verhaal over Speycasten, Underhand-casten en Skagit-casten… Toch wel goed om het verhaal weer eens te horen. Met het verhaal geeft Rene ook gelijk een demonstratie hoe het casten zou kunnen, wat kracht te maken heeft met casten (niets… ;-) ) en allerlei verschillende worpen met diverse hengels en lijnen… Een goed verhaal, maar ook wel van pffff…. kon (of kan) ik dat ook..?

Inleiding door Rene Königs...

Na de inleiding zelf aan de slag… Shi… dat valt toch niet mee… de lijn loopt voor geen meter en als ik hem al weg krijg dan net rond de 20 meter… Ben het zeker verleerd… Rene komt er even bij staan, kijkt wat en schaaft wat bij aan mijn handelingen en verhip… het begint al beter, maar echt lekker lopen doet het nog steeds niet… Rene probeert mijn hengel even uit en komt al snel tot de conclusie dat de lijn absoluut niet bij de hengel past… En ik had me nog wel zo goed laten inlichten op allerlei fora…

Rene legt een andere lijn op de hengel en zoeffff daar vliegt de lijn er ineens uit… machtig mooi.. 1e leermoment dus… geen lijnen meer kopen die ik niet zelf gevoeld en geprobeerd heb…… :-( .

Ondertussen is iedereen lekker aan het oefenen en hengel aan het uitproberen en vervliegt de tijd …

Hengels en lijnen proberen, ervaringen uitwisselen en oefenen...

Aan de gezichten van de mensen te zien heeft iedereen er schik van… Individuele aandacht is er ook voldoende en voor we het weten weet iedereen er toch een redelijke lijn uit te krijgen.. Wel heeft iedereen zo zijn voorkeuren voor een bepaald type hengel… Zo heeft Jurgen liever een wat harde hengel, terwijl ik meer voor een zachte parabolische hengel ga…

In de middag heb ik de hele tijd staan werpen en oefenen met een Beulah switchrod (10,6 voet aftma 5/6)… Waaauuuuwww wat een heerlijke hengel is dat. Rio shootinghead met het passende gewicht erop en “hij loopt als een tierelier…”… Mooi..

Ineens wat rumoer… Gunther heeft er illegaal aan vlieg aangeknoopt en gelijk hangt er een forel aan… Wel leuk… :-)

Gunther's illegale vangst... Sjo kijkt verwonderd toe.. ;-)

Om een uur of 3 zijn al een boel mensen richting verwarming (het heeft de hele dag rond het vriespunt gehangen… ijs in de ogen en berekoud.. brrrr..) dus er is ook nog even tijd en ruimte om het wel een vlieg aan te hangen… Ook een heel leuk stukje van de dag moet ik zeggen… De Beulah deed zijn werk echt meer dan uitstekend… Zacht als het moet en kracht als erom gevraagd wordt…

Mooie Straight Line... :-)

Ik weet in een kleine 3 kwartier 5 vissen te vangen en Jurgen heeft er ook nog één… Een heel mooie afsluiting van de dag… :-)

Ik met mijn mooie Regenboog...

Je zult begrijpen… Ik heb een heerlijke leerzame en leuke dag gehad… Veel opgestoken, nieuws geleerd en nieuwe wensen en vooral veel plezier… Iedereen die daar aan mee hebben gewerkt bedankt… Maar natuurlijk vooral Rolf en Rene. Zonder hen was er niet eens zo’n dag geweest… Wat mij betreft voor herhaling vatbaar..

Rolf Renell is eigenaar van der Fliegenshop en naast verkoop van alles wat op vliegvis gebied te verkrijgen is, organiseerd hij ook speciale vliegvis reizen en cursussen. O.m naar het Moygebied in Ierland, waar hij samen met Rene Königs klanten begeleidt bij het vissen op zalm… Voor meer informatie kijk op deze link: Reizen en Cursussen Rolf Renell

Tags: , , , ,

16 Responses to “Speydag met Rolf Renell & Rene Königs (Aachen Duitsland)…”

 1. Rolf zegt:

  Bedankt an alle Tweehanders :-),
  it was a cold but lovely day with you guys!
  Thanks for joining ,think we will see us again in autumn to spey out the saison!
  Best regards ,
  Rene & Rolf

 2. Count me in Rolf….! Thanks to you again…!

 3. henk zegt:

  Sieger.

  leuk stukje zo,van deze dag.

  Dus neem aan dat je nu ook de nieuwe lijn erop hebt laten zitten ?,of moest je hem weer inleveren :)

  Krijg toch wel steeds meer wadering voor deze manier van werpen.
  Als de tijd rijp is mag je het me wel is voor doen Sieger.

  gr HEnk

 4. Ron-O zegt:

  Sieger, Leuk zo’n dag man. Ik had hem gisteren met mike van Hooked on the Fly, erg veel opgedaan aan theorie, en vooral ook werpen, gelukkig had ik de goede lijn erop, want hier in holland met zijn grote rivieren en de kust wil je afstand gooien met weinig kracht. Nou dat lukte nog niet heel echt maar ging best heel goed, de pracktijk moet het gaan doen, en telkens de stapen blijven volgen die ik geleerd hebt.

  Al met al heeeeeel fijn gehad, en veel opgestoken.

  Gr, Ron.

 5. Mooi dat je het goed hebt gehad Ron… Weer een verslaafde erbij… ;-) !

 6. Sjo Crapels zegt:

  Sieger,
  Het was leuk de van het forum bekende mensen in levende lijve te zien, maar wat hebben we ontzettend veel geleerd in zeer korte tijd. Ik heb Rolf alle vier mij combinaties laten testen en ze waren alle vier uitstekend. Dus schortte er het een en ander aan mij n werptechniek. Daar heeft Rolf me ook mee geholpen en plotseling legde ik mijn leaderpunt aan de Rio Windcutter Spey II zo maar even 35 meter ver weg en nog een rechte lijn ook. Voorheen wierp ik maar een meter of 10 en kreeg ik de lijn maar niet weg. Nu met veel minder kracht maar heel soepeltjes op techniek. Ook met de andere drie combi’s werp ik nu veel gemakkelijker.
  Volgend jaar in Amerika gaan een hoop zalmen de schrik van hun leven krijgen: op de foto met Sjo!

 7. Ja was echt prima…! Heeft mij ook een boel opgeleverd… O.m. dat er een Beulah Speyrod gaat komen… De 14 voets Winston gaat de deur uit en staat al op marktplaats…

  Ik denk dat je er in de VS veel plezier van gaat krijgen…. Nog een tijdje oefenen op de Grens Maas en dan moeten de zalmen echt op de vlucht.. :-)…!

 8. Richard zegt:

  Sieger.
  Prachtige dag veel geleerd en in goed gezelschap..en de hengel naar je zin gevonden dat scheelt een hoop miskopen [en ik kan het weten].
  Leuk om Sjo ook weer eens op de foto te zien …jaja kijk maar uit voor die limburgers voor dat je het weet vangen ze vis .
  Ik ben zelf aan het zoeken naar een 13\14 ft. voor een 500\600 grain lijn iets meer voor het zwaardere werk .

  Gr richard

 9. Zeker weten Richard… en laat die Limburgers maar schuiven… Heerlijk gemoedelijk en ondertussen de kunst goed afkijken (en stropers zijn het… ;-) )

 10. Rene Königs zegt:

  Hello Sieger,

  It was a nice Speyday, just a bit cold. Anyway, it was nice to meet you and the others and I hope to see you on the 16. April on the EFFM 2011.

  All the best
  Rene

 11. Christian zegt:

  Hallo Sieger,

  ich weiß, dass Du ein ausgezeichnetes Deutsch sprichst. Also, viel Spaß mit der neuen Rute und TL. Das Du Forellen fangen kannst, hast Du uns ja schon bewiesen :)

  Wir sehen uns im April.

  Gruß

  Christian

 12. Danke Christian der Spaß wert auf sicher kommen… ;-) Hat mich gefreut euch mahl ‘lebendig’ sehen zu können.. Freue mich schon wieder auf den 16. Bis dann!

 13. freddy hellwig zegt:

  hallo sieger,
  danke sehr nochmal fürs werfen lassen mit deiner nagelneuen beulah rute beim speyday. having lots of fun. see you april the 16th on effm bei rolf.
  kind regards
  freddy

 14. Tag Freddy,

  Aber klar dafür war der Tag ja organisiert worden… Hoffe die Rute hat dir gefallen, mir schon… ;-) Freue mich schon wieder auf dem 16. … :-)

 15. freddy hellwig zegt:

  ja rute ist sehr smooth, bin jetzt allerdings auch total angefixt auf so ein teil…musst mir am 16 unbedingt mal einen praxisbericht geben.
  grüsse
  freddy

Leave a Reply